Potala, o.p.s.

Koncert pro Tibet

Datum / čas
18/11/2024
19:00

Místo konání
Futurum Music Bar


Potala, o.p.s. a spolek Češi Tibet podporují pořádají Koncert pro Tibet, který proběhne v pondělí 18. listopadu v pražském Futurum Music Baru.

Akce představí hudebníky, které spojuje zájem o situaci v Tibetu, který zdaleka není svobodný. Hlavními hosty večera budou tibetský hudebník a zpěvák Loten Namling a Tomáš Klus se svou kapelou Cílová skupina. Vedle vlastních písní oba interpreti spojí své hlasy i v originální kompozici na míru střižené pro tento výjimečný večer. Součástí programu bude také zpěvák a kytarista Tibor Žida, perkusista Tomáš Kerle, DJ Yukimura a další překvapení.

Loten Namling je tibetský zpěvák, hudebník a kreslíř, žije ve Švýcarsku, vystupuje v řadě zemí. Není neznámý ani v Česku, v minulosti vystoupil např. na oslavách tibetského nového roku Losar nebo s kapelou Zrní. Narodil se v indickém exilu v Dharamsale, jeho rodiče uprchli z Tibetu po potlačení protičínského povstání v roce 1959 a odchodu 14. dalajlamy. Vystudoval tibetskou klasickou dvorskou hudbu a zpěv, tradiční tibetskou operu ače lhamo, ovládá hru na tibetskou loutnu damňen a interpretuje jak tyto tradiční žánry, tak i lidovou hudbu různých regionů Tibetu a vlastní písně. Založil rockovou, později pop-rockovou, kapelu Porok Karpo, rád experimentuje, zkoumá vztahy a souvislosti písní s kulturou. Jako aktivista za práva Tibeťanů v roce 2013 táhnul pěšky černou rakev s nápisem Free Tibet z Bernu do Ženevy. Dodo Hunziker o něm natočil dokumentarní film Tibetský bojovník (Tibetan Warrior, 2015).